Indický obyvatelia roky zbierali plody makhana (Euryale ferox), známej aj ako líščie orechy, ponáraním sa do 2,4 metra hlbokých bahnitých jazier v severovýchodnom indickom štáte Bihár. Tento náročný proces bol fyzicky vyčerpávajúci a často spojený so zdravotnými rizikami. V Biháre sa pritom pestuje až 90 % svetovej produkcie makhana, ktorá je cenená pre vysoký obsah vitamínov, bielkovín a vlákniny. V posledných rokoch však nastali výrazné zmeny.
Vedecké inovácie z Národného výskumného centra pre makhana (NRCM) priniesli nový spôsob pestovania v plytkej vode, čo zjednodušilo a zrýchlilo zber. Táto metóda zvýšila príjmy farmárov a prilákala ďalších pestovateľov. V roku 2022 dosiahla plocha pre pestovanie makhana 35 224 hektárov, čo je takmer trojnásobok oproti stavu pred desiatimi rokmi. Zároveň spoločnosti vyvíjajú stroje na spracovanie makhana, čím chcú zvýšiť kvalitu a objem produkcie. Vzhľadom na rastúci dopyt po makhana na globálnom trhu je tento tradičný produkt z Biháru na dobrej ceste stať sa významnou komoditou na export.
Zdroj: bbc.com