• pic1 UŽ DVE DESATROČIA S VAMI
  • pic2 SPOĽAHLIVÝ SERVIS
  • pic3 VŽDY NABLÍZKU K VÁM
Úvod  >  Magazín

Magazín

História obilnín: k prvopočiatkom poľnohospodárstva

Obilniny sú už po stáročia významnou zložkou potravy a bezpochyby patria medzi najdôležitejšie poľnohospodárske plodiny. Odhaduje sa, že celosvetovo patrí obilninám až viac polovica všetkej ornej pôdy. Aká je ale ich história, ktoré obilniny sú tie najstaršie a ako ich ľudstvo vlastne objavilo? 


Potravinárstvo, priemysel ale aj výroba krmív pre hospodárske zvieratá. To všetko sú oblasti, v ktorých si dnes obilniny nachádzajú svoje využitie. Objav a pestovanie obilnín boli pre mnohé staroveké civilizácie doslova spásou. Pokrmy z obilnín sa objavovali na jedálničkoch už v starovekom Egypte, Babylone a v Číne. Aj keď v súčasnosti poznáme desiatky rôznych obilnín, s pšenicou, jačmeňom a ryžou sa stretávame v našich jedálničkoch najčastejšie. Viete, akú majú za sebou minulosť? 


Pšenicu považujeme za najstaršiu pestovanú obilninu


Obilniny zohrávali nezastupiteľnú úlohu pri zrode samotného poľnohospodárstva. Už v období neolitu človek zistil, že divo rastúcu pšenicu v úrodných okoliach riek môže rôznym spôsobom zužitkovať. Už v približne okolo roku 8 000 pred naším letopočtom dochádza v oblasti úrodného polmesiaca k domestifikácii prvých druhov pšenice. Z pohľadu rozvoja poľnohospodárstva rozoznávame tzv. neolitické zakladateľské plodiny, medzi ktoré patrí pšenica jednozrnná a dvojzrnná

 


Pšenica sa rýchlo stala základným zdrojom ľudskej výživy a považujeme ju zároveň za najstaršiu pestovanú obilninu. Práve pestovanie a využívanie pšenice podnietilo vznik viacerých neolitických sídiel na ďalekom Východe. 


Vďaka jačmeňu poznali pivo už starí Egypťania


Za druhú najstaršiu obilninu je považovaný jačmeň, ktorý spolu so pšenicou patril k prvým domestifikovaným obilninám. Okrem toho, že sa využíval na obživu, bol považovaný aj za liečivú plodinu a pripravovali sa z neho rôzne nápoje. Samozrejme, bez jačmeňa by nikdy nevzniklo pivo, ktoré je považované za jeden z najstarších alkoholických nápojov. Dodajme, že veľmi skoro sa jačmeň začal pestovať aj na našom území, a to približne v 10. storočí

 


Ryža sa do Európy dostala až výrazne neskôr 


Vedeli ste, že medzi obilniny patrí aj ryža? V niektorých častiach sveta je dokonca najkonzumovanejšou obilninou. S jej pestovaním sa spájajú prvopočiatky poľnohospodárstva v oblasti východnej Ázie, kde sa okolo roku 5 000 pred naším letopočtom významne rozširuje pestovanie ryže. Išlo pritom o pôvodný druh ryže siatej, ktorej sa vo vlhkých a teplých podmienkach veľmi darilo. Svoju cestu do Európy si však ryža našla až omnoho neskôr, a to až v 8. storočí, kedy sa s jej pestovaním začalo v Španielsku

 




Najnovšie články

Prezrite si stav živočíšnej výroby na Slovensku z konca roka 2019. V infografike nájdete údaje o stavoch najvýznamnejších súčastí živočíšnej výroby rozdelené na jednotlivé kraje a...
V rámci zvyšovania efektivity sa v poľnohospodárstve stále častejšie uplatňujú moderné zavlažovacie systémy. Ich hlavnou úlohou je rovnomerné dodanie vody plodinám popri zachovaní...
Repka olejná patrí aj na Slovensku medzi najčastejšie pestované plodiny. Každoročne zafarbuje polia dožlta a svoje využitie nachádza nielen v potravinárstve, ale aj v rôznych...

Táto stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľského zážitku. Používaním webovej stránky súhlasíte so všetkými súbormi cookie v súlade s našimi pravidlami cookies.