11 apríla, 2023

Čo je dvojfázový zber plodín a ako sa naň pripraviť?

Dvojfázový zber plodín nie je síce žiadnou novinkou, no kým v minulosti bol nevyhnutnosťou s ohľadom na nedostatok poľnohospodárskej techniky, nedostatočnú úpravu porastov alebo či konštrukčné limity kombajnov, dnes predstavuje zaujímavý spôsob, ako dosiahnuť vyššiu kvalitu krmovín. Dvojfázový zber plodín teda rozhodne nepatrí do histórie. Poradíme, ako sa naň pripraviť. 

 

V čom spočíva dvojfázový zber plodín a aký je jeho prínos?

Dvojfázový zber plodín pozostáva z dvoch procesov – rezanie plodín spolu s uložením na riadok, kde časti plodiny preschnú a následného zberu. 

Technická vyspelosť poľnohospodárskej techniky síce naplno umožňujú vykonávať priamy zber, no pri viacerých plodinách sa stále dvojfázový postup oplatí viac, hoci môže byť o niečo zložitejší a časovo náročnejší. Dvojfázový zber si svoje uplatnenie nachádza predovšetkým pri trávach, plodinách určených na kŕmne účely, ale napríklad aj pri pohánke, hrachu či dokonca repke. Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že tento postup je vhodný predovšetkým pri plodinách s nerovnomerným dozrievaním A v čom spočíva hlavný prínos dvojfázového zberu? 

Prvou dôležitou výhodou je zníženie potreby použitia chemických prostriedkov na urýchlenie dozrievania plodín. Pri zachovaní správneho postupu môžeme vyzdvihnúť aj to, že dochádza k šetrnejšiemu zaobchádzaniu s plodinou v dôsledku čoho je kvalita rastlín a efektivita celého zberu ešte väčšia. Oplatí sa tiež dodať, že napríklad pri pestovaní repky je práve dvojfázový zber spôsobom, ako docieliť vyšší hektárový výnos, keďže na po uložení na riadku dozrejú aj šešule z nižších častí rastliny a až následne dôjde k ich zberu.

 

Pomôže aj správne načasovanie

Kľúčom k tomu, aby dvojfázový zber priniesol očakávaný prínos je nielen správny technologický postup, ale aj načasovanie. Nemôžeme opomenúť, že tento typ zberu súvisia aj určité riziká vyplývajúce z poveternostných podmienok a vlhkosti, keďže v niektorých prípadoch môže dochádzať k rozpadu plodov alebo naopak, obrastaniu už skoseného porastu. Séria suchých dní bez zrážok vytvára na preschnutie ideálne podmienky. Čo sa týka technologického postupu, pri ňom je veľmi užitočným pomocníkom práve moderná poľnohospodárska technika, vďaka ktorej môže dvojfázový zber prebiehať jednoduchšie a efektívnejšie. 

Presný postup jednotlivých krokov dvojfázového zberu závisí od mnohých faktorov a v tomto smere sa nedá poskytnúť zaručený recept na úspech. Výrazne si však dokážete pomôcť použitím vhodne zvolených a kvalitných strojov. Preto sa poľnohospodárskej technike vhodnej na dvojfázový zber plodín venujeme aj na nasledujúcich riadkoch.

Kosa je pri dvojfázovom zbere neoceniteľným pomocníkom

Skosenie porastu 

Vo všeobecnosti platí, že prvá fáza sekania, resp. kosenia je tá najdôležitejšia. Posekaním porastu dochádza k ukončeniu vegetácie, pričom na tento účel je vhodné použiť diskové žacie stroje, prípadne diskovú kosu s aktívne poháňaným riadkovaním. Túto fázu si dobre naplánujte a pokúste sa tiež eliminovať prejazdy, ktoré by mohli jednotlivé riadky poškodiť. Na plánovaní a organizácii práce si dajte naozaj záležať, pretože dôkladná príprava riadkov je základom pre úspech ďalších krokov. Zabezpečí vám najmä efektívne dozrievanie a presychanie s minimálnym rizikom zahnívania.  

 

Zber posekaného porastu

Finálnou fázou je zber posekanej hmoty, ktorý by mal nasledovať po niekoľkých dňoch od sekania. V tomto prípade opäť nie je možné odporučiť presnú dobu presychania, keďže závisí od počasia, vlhkosti, typu plodiny, jej zrelosti a v neposlednom rade aj od technickej výbavy. Na tento účel je vhodné použiť zberné adaptéry, prípadne moderné nástroje určené na zber krmovín vyznačujúce sa vysokou variabilitou. Pri niektorých typoch plodín je možné využiť aj klasický kombajn. 

Dvojfázový zber plodín má teda aj v súčasnosti stále zmysel, a to obzvlášť, ak si tento proces uľahčíte modernou poľnohospodárskou technikou. Tešiť sa môžete nielen na vyššie výnosy, ale nepopierateľnou výhodou je aj väčšia šetrnosť voči pôde.

Go to Top