21 júla, 2022

Vráťte organickú hmotu späť do pôdy už po zbere vďaka modernej technike

Ochrana pôdy pred škodcami a burinami, navrátenie živín vyčerpanej pôde a jej príprava na ďalšiu sezónu. Tak by sme mohli jednou vetou zhrnúť hlavné argumenty v prospech mulčovania pôdy po zbere, ktoré by ste ani tento rok určite nemali zanedbať. Predstavíme vám zadný veľkozáberový mulčovač, s ktorým to hravo zvládnete.

Vyčerpanej pôde po žatve je potrebné dodať chýbajúce zložky a tým podporiť jej biologickú aktivitu. Tým najprirodzenejším spôsobom je mulčovanie, ktoré je plne v súlade s prírodou. Aby ste pri mulčovaní dosiahli úspech, dôležitá je správna príprava, a to nielen po teoretickej, ale aj technickej stránke. Ak zapriahnete za traktor kvalitný mulčovač, sme presvedčení, že výsledky prekonajú vaše očakávania.

Vysoký plošný výkon v kombinácii s vysokou kvalitou práce

Müthing ponúka pre nasadenie v poľnohospodárstve niekoľko veľkozáberových mulčovačov a kombinácie mulčovačov, ktoré svojimi vlastnosťami dokážu splniť aj tie najnáročnejšie požiadavky.
V našom príspevku by sme vám chceli predstaviť veľkozáberový mulčovač Müthing M/F 600, ktorý sa stal v posledných rokoch veľmi obľúbeným a vyhľadávaným medzi poľnohospodármi. Pracovný záber tohto sklopného mulčovača je 600 cm a je nesený na zadnom trojbodovom závese vďaka čomu poskytuje vysokú flexibilitu pri manévrovaní a tiež rýchlu zmenu pracovnej a prepravnej polohy.

Prepravná šírka 285 cmvýška 360 cm poskytuje vodičovi dobrý prehľad a bezproblémovú prepravu po cestných komunikáciách medzi poľami.

Systém Müthing „Vario“ umožňuje prispôsobiť mulčovacie zariadenie vašim podmienkam:
–  Nastaviteľná „Vario“ rezacia lišta umožňuje plynulé nastavenie stupňa drvenia materiálu podľa príslušných požiadaviek.
–  Vďaka otočnému nosnému valcu je možné mulčovaný materiál ukladať pred alebo za oporný valec. Slúži tiež na nastavenie výšky mulčovania.
–  Žraločia plutva je samočistiaca a vymeniteľná. Zabezpečuje rovnomerné rozdrvenie všetkých častíc. Dlhý materiál  sa vedie okolo rotora na druhé rezanie, pričom už rozdrvený materiál cezeň len prechádza.

O samotné drvenie hmoty sa postará 52 kladív kovaných zo špeciálnej ocele uložených v dvojitej špirále na dvoch rotoroch. Uloženie kladív na špeciálne formovaných držiakoch zabezpečuje pokojnú a plynulú prevádzku pri nižšej spotrebe výkonu traktora a predovšetkým dlhšiu životnosť samotného stroja.
Spolu s optimalizovaným tvarom skrine mulčovača pre čo najjednoduchší vstup hmoty dosiahneme špičkovú kvalitu rozdrvenia a rozvrstvenia mulčovanej hmoty. Po ukončení práce je možné mulčovač odstaviť na 4 odstavných nohách, ktoré umožňujú priestorovo nenáročné odstavenie po sklopení.

Aké výhody prináša mulčovanie?

Mulčovanie má opodstatnenie aj v rastlinnej výrobe pri pestovaní repky, kukurice, slnečnice ale tiež aj obilia. Mulčovanie repkového strniska urýchľuje klíčenie a rast výdrolu, vyšší počet vzídených rastlín, jednoduchšie spracovanie pôdy. Z hľadiska ochrany následných plodín je účinné v boji proti burinnej repke a zmulčovaná hmota neposkytuje kryt pre rozmnožovanie slimákov a hlodavcov.

Pri kosení obilia umožňuje mulčovanie ako prvá operácia po žatve kosiť obilie na vyššie strnisko – zvyšuje teda výkon kombajnov, znižuje ich spotrebu pretože mlátiacim ústrojenstvom prechádza menej slamy a znižujú sa tiež náklady na opotrebovanie kombajnu. Mulčovaním strnisko dokonale rozdrvíme a slama je rovnomerne rozhodená po povrchu čo zjednoduší ďalšie spracovanie pôdy a tiež samotnú sejbu následnej plodiny.

Zistite, ako vám v tomto smere dokáže byť nápomocný mulčovač Müthing M/F 600, dohodnite si ukážku stroja u svojho regionálneho obchodného zástupcu.

 

Go to Top