Na Sicílii, talianskom ostrove známym tradíciou pestovania olív, citrusov a viniča, sa v posledných rokoch deje poľnohospodárska revolúcia. Tropické ovocie ako mango a avokádo tu už nie sú raritou. Dôvodom je rýchlo sa meniace podnebie.

Podľa údajov z MeteoBlue sa Stredomorie otepľuje o 20 % rýchlejšie než je svetový priemer. V roku 2021 Sicília zaznamenala historický rekord, keď teploty dosiahli takmer 49 °C, čo je najvyššia hodnota, aká bola kedy v Európe nameraná. Spolu s extrémami v zrážkach a hrozbou dezertifikácie to núti miestnych farmárov prispôsobovať svoju produkciu.

Rýchla expanzia pestovateľských plôch

Podľa talianskej organizácie Coldiretti sa plocha určená na pestovanie manga a avokáda rozrástla z 10 hektárov v roku 2004 na dnešných 1 200 hektárov. Tento trend však znamená ústup tradičných plodín. Sicília zaznamenáva pokles produkcie olivového oleja aj hrozna.

Dôsledky pre svetové trhy

Zmeny v poľnohospodárstve sa neprejavujú len na miestnych obchodných pultoch. Keďže klimatické extrémy ovplyvňujú produkciu aj v tradičných pestovateľských regiónoch, ako je Mexiko, ceny manga na svetových trhoch stúpajú.

,,Mango boom’’ zasahuje aj ďalšie krajiny Stredomoria. V Grécku prebieha výskum, či by tropické plody mohli pomôcť poľnohospodárom prispôsobiť sa suchu a zachovať produkciu ovocia.

Aj keď tieto zmeny prinášajú nové príležitosti, odborníci upozorňujú, že ide o dôsledok klimatických zmien s vážnymi dopadmi na tradičné plodiny a biodiverzitu regiónu. Sicília sa tak stáva živým príkladom toho, že poľnohospodárska mapa Európy sa bude v nasledujúcich desaťročiach zásadne meniť.

Zdroj: VisitItaly.eu