• pic1 UŽ DVE DESATROČIA S VAMI
  • pic2 SPOĽAHLIVÝ SERVIS
  • pic3 VŽDY NABLÍZKU K VÁM
Úvod  >  Magazín

Magazín

Fascinujúca história zeleniny: od náhodného zberu k cielenému pestovaniu

Zelenina dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť množstva jedál, ktoré dennodenne konzumujeme. Viete však, aká je história jednotlivých plodín? Niektoré sú staré desaťtisíce rokov, kým iné si cestu do našich kuchýň našli v podstate len nedávno. 


V dobách, kedy sa lovci a zberači presúvali z oblasti dnešnej Afriky do ostatných častí sveta, dochádzalo prakticky iba k náhodnému objaveniu rastlín vhodných na konzumáciu. Neskôr, spolu so zrodom moderných civilizácií, sa človek naučil zeleninu cielene pestovať a zušľachťovať pre svoje potreby. Dnes je ponuka zeleniny mimoriadne pestrá čo sa týka rôznych odrôd, farieb, tvarov a chutí. V súčasnosti poznáme vyše 20 000 rôznych druhov zeleniny a toto číslo stále narastá. Aká je história tých najrozšírenejších druhov?


Hrach


Za najstarší druh zeleniny je považovaný hrach, ktorý bol podľa historických nálezov rozšírený už počas doby kamennej. Túto plodinu využívali tiež v starovekom Ríme, najčastejšie sa zbierali celé usušené struky, ktoré sa následne mleli. Zelený hrášok sa na stoloch začal objavovať až podstatne neskoršie, približne v 17. storočí. 

 


Zemiaky


Zemiaky si cestu z Južnej Ameriky do Európy našli približne v 16. storočí. Spočiatku sa v Európe táto plodina pestovala skôr na okrasné účely a voči jej konzumácii mali Európania predsudky. Napokon ale spôsobila revolúciu v stravovaní. V 18. storočí sa výrazne rozširuje ich pestovanie a spolu s ním aj využívanie v kuchyni.   

 


Mrkva


Mrkva sa po prvýkrát objavila v Európe približne v 13. storočí. Od mrkvy, ktorú poznáme dnes, mala ale celkom ďaleko. Využívala sa skôr na medicínske účely, mala horkejšiu chuť a fialové, žlté či biele sfarbenie. Mrkvu v dnešnej podobe sa podarilo vyšľachtiť v Holandsku až v priebehu 17. storočia. Najrozšírenejšia odroda získala typické oranžové sfarbenie a sladšiu chuť. 

 


Cesnak 


Jedným z prastarých druhov zeleniny je bezpochyby aj cesnak. Objavuje sa už pred 9 000 rokmi a predpokladá sa, že z Ázie sa do ostatných častí (vtedy objaveného) sveta rozšíril najmä vďaka hodvábnej ceste. Cesnak bol hojne využívaný nielen v starovekom Egypte ale aj v Grécku, pričom používaný bol nielen ako korenina ale aj na liečenie.  

 


Uhorky


Uhorky ako súčasť čeľade tekvicovité sprevádzajú ľudstvo už vyše 4 tisíc rokov. Svoj pôvod má v starovekej Indii odkiaľ sa jej pestovanie rozšírilo do starovekého Grécka, Ríma a tiež do Číny. Uhorky boli hojne využívané na prípravu pokrmov a spomínajú sa dokonca aj v epose o Gilgamešovi

 


Záverom dodajme, že nie každá zelenina to pri ceste na náš tanier mala jednoduché. Masívnemu rozšíreniu museli často napomáhať cestovatelia, spoločenské udalosti a napokon aj šľachtitelia. 




Najnovšie články

Prezrite si stav živočíšnej výroby na Slovensku z konca roka 2019. V infografike nájdete údaje o stavoch najvýznamnejších súčastí živočíšnej výroby rozdelené na jednotlivé kraje a...
V rámci zvyšovania efektivity sa v poľnohospodárstve stále častejšie uplatňujú moderné zavlažovacie systémy. Ich hlavnou úlohou je rovnomerné dodanie vody plodinám popri zachovaní...
Repka olejná patrí aj na Slovensku medzi najčastejšie pestované plodiny. Každoročne zafarbuje polia dožlta a svoje využitie nachádza nielen v potravinárstve, ale aj v rôznych...

Táto stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľského zážitku. Používaním webovej stránky súhlasíte so všetkými súbormi cookie v súlade s našimi pravidlami cookies.